.. |
Načini čuvanja lijekova
- Lijekovi se izrađuju iz različitih supstanca koje su više ili manje osjetljive na vanjske utjecaje. Iz tih supstanca formiraju se različiti oblici u kojima se lijekovi stavljaju u promet. Kod gotovih lijekova dužnost je proizvođača da na pakiranju i uputi označi kako treba čuvati lijek da bi zadržao ljekovito djelovanje. Kod lijekova koji se izrađuju magistralno upute o čuvanju daje stručnjak koji izdaje lijek. Lijekovi se čuvaju ako nije drugačije propisano u originalnoj ambalaži, dobro zatvoreni na suhom mjestu, zaštićeni od direktne svjetlosti, na temperaturi ne višoj od 25 ° C. Posebnu pozornost treba posvetiti čuvanju lijekova vrlo jakog, jakog djelovanje i opojnih droga. Lijekovi vrlo jakog djelovanja (otrovi) označeni s dva križa čuvaju se odvojeno od drugih lijekova i pod ključem. Lijekovi jakog djelovanja označeni s jednim križem čuvaju se odvojeno od ostalih lijekova. Droge se također čuvaju odvojeno od ostalih lijekova i pod ključem. Sve ove mjere opreza potrebne su da ne bi došlo do promjene u sastavu a time i do neželjenog učinka lijeka ili njegove zloupotrebe.
Oznake
anestezija
antibiogram
bakterije
bik
bjesnoća
bolesti i poremećaji
BSE
bubrezi
cijepljenje
deratizacija
dezinfekcija
dezinsekcija
diabetes mellitus
disanje
dišni organi
divlja svinja
divljač
dlaka
dokumenti
enteritis
estrus
evidencije
FIP
FIV
glodavci
goveda
hepatitis
higijena
hrana za ribe
hranjive tvari
infekciozna anemija
inkubator
insekti
jetra
kafilerije
kalcivirusna infekcija
kastracija
ketoza
kirurgija
kokoš
kolike
konji
kopitari
kornjače
koronavirusni enteritis
kosti
kostur
koze
koža
krmiva
krv
krvarenje
krvotok
krvožilni sustav
kunić
kupiranje
leptospiroza
leukoza
liječenje
lijekovi
linjanje
lovište
ljuštenje
mačja leukemija
mačke
magarac
mastitis
meso
mikročipiranje
miševi
mladunčad
mlijeko
mokraća
mokraćni sustav
nacjepljivanje
nekroza
njega
obrezivanje kopita
odrožnjavanje
operativni zahvat
otpornost
ovce
panleukopenija
papkari
paraziti
parvoviroza
pastuh
pčelarstvo
pčele
perad
perje
pobačaj
porod
potkivanje
povrede
prekomjerna tjelesna težina
preosjetljivost na hranu
pretrage
previjanje
probava
probavni sustav
psi
ptice
puran
rane
razmnožavanje
reprodukcija
ribe
ribnjak
rinotraheitis
rogovi
sanitacija
skraćivanje očnjaka
slinavka
srce
sterilizacija instrumenata
stočarstvo
stočna hrana
stoka
svinje
svinjska kuga
svjedodžba
svježina
šap
štakori
štenećak
TBC
tetanus
trihinela
trihineloskopija
trijas
tuberkuloza
uklanjanje lešina
umjetno osjemenjivanje
upale
uzgoj bakterija
uzgoj virusa
vepar
veterinarska škola
veterinarski tehničar
virusi
virusni peritonitis
vrbanac
zakon o zaštiti životinja
zarazne bolesti
zec
zubi