- Sterilizacijom se uništavaju svi mikroorganizmi na instrumentima, zavojnom materijalu, kirurškom rublju, tekućinama i ostalom priboru. Metode sterilizacije u kirurgiji su toplinom i zračenjem.
- Sterilizacija koristi se kod:
1) Sterilizacije kuhanjem
2) Sterilizacija vodenom parom
3) Sterilizacija vrućim zrakom
4) Sterilizacija plamenom
5) Sterilizacija kemijskim sredstvima
- Sterilizacija kuhanjem izvodi se u sterilizatorima u koje se ulije destilirana voda. Pripremljni instrumenti stavljaju se na rešetku. Sterilizator se poklopi te stavlja na izvor topline. Kad voda zakipi sterilizacija traje 15 – 45 min. ovisno o vrsti uzročnika. Prednost: brzina, praktičnost i jednostavnost rukovanja. Nedostatak: ne uništava spore svih bakterija, oštećuje predmete od gume i plastike, tupi oštrice instrumenata.
- Sterilizacija vodenom parom pod povišenim tlakom – autoklav. Započinje kada tlak pare dosegne 2,5 bara tj. temperatura je 138°C i traje 50 min. Rublje treba osušiti, pa tlak snizimo do 1,5 bara i pričekamo s otvaranjem 10 min. Prednost: uništavanje svih vegetativnih oblika i spora i sterilizirati se može sve. Nedostatak: komplicirano rukovanje.
- Sterilizacija vrućim zrakom – Pasterova peć – traje 45 min, temperatura 160 – 180°C. Prije sterilizacije instrumente treba obrisati. Prednost: zadovoljavajuća sterilnost, ne oštećuju se instrumenti i mogu se čuvati instrumenti. Nedostatak: mogu se sterilizirati samo metalni i stakleni predmeti.
- Sterilizacija plamenom samo u hitnim slučajevima za metalne instrumente. Omotati ih vatom namočenom u alkohol i zapali najmanje 2 min.
- Sterilizacija kemijskim sredstvima je dezinfekcija pribora koji se ne smije izlagati visokoj temperaturi. Koristi se alkohol, jodna tinktura ili drugi.
- Sterilizacija zračenjem: koriste se gama zrake i UV zrake. Sterilizacija gama zrakama koristi se za materijal koji dolazi na tržište sterilan (konci, zavoji, kateteri, sonde i dr.). Provodi se kod proizvođača. UV zrake koriste se za sterilizaciju operacionih sala pomoću lampi.
.. |
Oznake
anestezija
antibiogram
bakterije
bik
bjesnoća
bolesti i poremećaji
BSE
bubrezi
cijepljenje
deratizacija
dezinfekcija
dezinsekcija
diabetes mellitus
disanje
dišni organi
divlja svinja
divljač
dlaka
dokumenti
enteritis
estrus
evidencije
FIP
FIV
glodavci
goveda
hepatitis
higijena
hrana za ribe
hranjive tvari
infekciozna anemija
inkubator
insekti
jetra
kafilerije
kalcivirusna infekcija
kastracija
ketoza
kirurgija
kokoš
kolike
konji
kopitari
kornjače
koronavirusni enteritis
kosti
kostur
koze
koža
krmiva
krv
krvarenje
krvotok
krvožilni sustav
kunić
kupiranje
leptospiroza
leukoza
liječenje
lijekovi
linjanje
lovište
ljuštenje
mačja leukemija
mačke
magarac
mastitis
meso
mikročipiranje
miševi
mladunčad
mlijeko
mokraća
mokraćni sustav
nacjepljivanje
nekroza
njega
obrezivanje kopita
odrožnjavanje
operativni zahvat
otpornost
ovce
panleukopenija
papkari
paraziti
parvoviroza
pastuh
pčelarstvo
pčele
perad
perje
pobačaj
porod
potkivanje
povrede
prekomjerna tjelesna težina
preosjetljivost na hranu
pretrage
previjanje
probava
probavni sustav
psi
ptice
puran
rane
razmnožavanje
reprodukcija
ribe
ribnjak
rinotraheitis
rogovi
sanitacija
skraćivanje očnjaka
slinavka
srce
sterilizacija instrumenata
stočarstvo
stočna hrana
stoka
svinje
svinjska kuga
svjedodžba
svježina
šap
štakori
štenećak
TBC
tetanus
trihinela
trihineloskopija
trijas
tuberkuloza
uklanjanje lešina
umjetno osjemenjivanje
upale
uzgoj bakterija
uzgoj virusa
vepar
veterinarska škola
veterinarski tehničar
virusi
virusni peritonitis
vrbanac
zakon o zaštiti životinja
zarazne bolesti
zec
zubi