..

Sterilizacija instrumenata (V)

- Sterilizacijom se uništavaju svi mikroorganizmi na instrumentima, zavojnom materijalu, kirurškom rublju, tekućinama i ostalom priboru. Metode sterilizacije u kirurgiji su toplinom i zračenjem.

- Sterilizacija koristi se kod:
1) Sterilizacije kuhanjem
2) Sterilizacija vodenom parom
3) Sterilizacija vrućim zrakom
4) Sterilizacija plamenom
5) Sterilizacija kemijskim sredstvima
- Sterilizacija kuhanjem izvodi se u sterilizatorima u koje se ulije destilirana voda. Pripremljni instrumenti stavljaju se na rešetku. Sterilizator se poklopi te stavlja na izvor topline. Kad voda zakipi sterilizacija traje 15 – 45 min. ovisno o vrsti uzročnika. Prednost: brzina, praktičnost i jednostavnost rukovanja. Nedostatak: ne uništava spore svih bakterija, oštećuje predmete od gume i plastike, tupi oštrice instrumenata.
- Sterilizacija vodenom parom pod povišenim tlakom – autoklav. Započinje kada tlak pare dosegne 2,5 bara tj. temperatura je 138°C i traje 50 min. Rublje treba osušiti, pa tlak snizimo do 1,5 bara i pričekamo s otvaranjem 10 min. Prednost: uništavanje svih vegetativnih oblika i spora i sterilizirati se može sve. Nedostatak: komplicirano rukovanje.
- Sterilizacija vrućim zrakom – Pasterova peć – traje 45 min, temperatura 160 – 180°C. Prije sterilizacije instrumente treba obrisati. Prednost: zadovoljavajuća sterilnost, ne oštećuju se instrumenti i mogu se čuvati instrumenti. Nedostatak: mogu se sterilizirati samo metalni i stakleni predmeti.
- Sterilizacija plamenom samo u hitnim slučajevima za metalne instrumente. Omotati ih vatom namočenom u alkohol i zapali najmanje 2 min.
- Sterilizacija kemijskim sredstvima je dezinfekcija pribora koji se ne smije izlagati visokoj temperaturi. Koristi se alkohol, jodna tinktura ili drugi.

- Sterilizacija zračenjem: koriste se gama zrake i UV zrake. Sterilizacija gama zrakama koristi se za materijal koji dolazi na tržište sterilan (konci, zavoji, kateteri, sonde i dr.). Provodi se kod proizvođača. UV zrake koriste se za sterilizaciju operacionih sala pomoću lampi.

Oznake

anestezija antibiogram bakterije bik bjesnoća bolesti i poremećaji BSE bubrezi cijepljenje deratizacija dezinfekcija dezinsekcija diabetes mellitus disanje dišni organi divlja svinja divljač dlaka dokumenti enteritis estrus evidencije FIP FIV glodavci goveda hepatitis higijena hrana za ribe hranjive tvari infekciozna anemija inkubator insekti jetra kafilerije kalcivirusna infekcija kastracija ketoza kirurgija kokoš kolike konji kopitari kornjače koronavirusni enteritis kosti kostur koze koža krmiva krv krvarenje krvotok krvožilni sustav kunić kupiranje leptospiroza leukoza liječenje lijekovi linjanje lovište ljuštenje mačja leukemija mačke magarac mastitis meso mikročipiranje miševi mladunčad mlijeko mokraća mokraćni sustav nacjepljivanje nekroza njega obrezivanje kopita odrožnjavanje operativni zahvat otpornost ovce panleukopenija papkari paraziti parvoviroza pastuh pčelarstvo pčele perad perje pobačaj porod potkivanje povrede prekomjerna tjelesna težina preosjetljivost na hranu pretrage previjanje probava probavni sustav psi ptice puran rane razmnožavanje reprodukcija ribe ribnjak rinotraheitis rogovi sanitacija skraćivanje očnjaka slinavka srce sterilizacija instrumenata stočarstvo stočna hrana stoka svinje svinjska kuga svjedodžba svježina šap štakori štenećak TBC tetanus trihinela trihineloskopija trijas tuberkuloza uklanjanje lešina umjetno osjemenjivanje upale uzgoj bakterija uzgoj virusa vepar veterinarska škola veterinarski tehničar virusi virusni peritonitis vrbanac zakon o zaštiti životinja zarazne bolesti zec zubi
 

©2009 Veterinar | by TNB