- svježina mesa ispituje se organoleptičkim (senzornim) i subjektivnim (pomoćnim) postupcima i laboratorijskim (objektivnim) postupcima
I. Organoleptički – vlastitim osjetilima se ispituju vanjski izgled, konzistencija, struktura mesa, te miris i okus
- odvaja se lopatica od trupa (mayeva proba) da bi ocjenili miris i boju mesa
- treba nadopuniti pokusom kuhanja ili pečenja
II. Fizikalni – boja, bistrina mesne iscrpine, i PH mesa
III. Kemijski – dokaz amonijaka, sumporvodika i biogenih amina u mesu
IV. Biološki – bakterioskopska i bakteriološka pretraga, biološki pokus
V. Histološki postupci – pH mesa zdravih i odmorenih životinja neposredno poslije klanja je blago kiselo 6,8 - 7
- 24 h nakon klanja pH je 5,7 - 6, l (zrenje)
- u mesu zahvaćenom početnim procesima gnjiljenja 6,5 - 7, i više
VI. Bakterioskopska pretraga mesa – uzima se uzorak mesa veličine graha, otisak mesa fiksiramo plamenom i obojimo po gramu
- gledamo brojčano stanje bakterija pod mikroskopom
VII. Bakteriološka pretraga mesa – radimo ju ako postoji sumnja da je zaklana životinja bolovala od zoonoza
- ako postoji sumnja da je zaklana životinja izlučvala salmonele (kliconoša)
- uzimaju se uzorci organa (jetra, slezena, bubreg, srce) mesa, limfnih čvorova i krvi
- uzorci se usitnjavaju, nasađuju na hranjivu podlogu i očitaju rezultati
.. |
Oznake
anestezija
antibiogram
bakterije
bik
bjesnoća
bolesti i poremećaji
BSE
bubrezi
cijepljenje
deratizacija
dezinfekcija
dezinsekcija
diabetes mellitus
disanje
dišni organi
divlja svinja
divljač
dlaka
dokumenti
enteritis
estrus
evidencije
FIP
FIV
glodavci
goveda
hepatitis
higijena
hrana za ribe
hranjive tvari
infekciozna anemija
inkubator
insekti
jetra
kafilerije
kalcivirusna infekcija
kastracija
ketoza
kirurgija
kokoš
kolike
konji
kopitari
kornjače
koronavirusni enteritis
kosti
kostur
koze
koža
krmiva
krv
krvarenje
krvotok
krvožilni sustav
kunić
kupiranje
leptospiroza
leukoza
liječenje
lijekovi
linjanje
lovište
ljuštenje
mačja leukemija
mačke
magarac
mastitis
meso
mikročipiranje
miševi
mladunčad
mlijeko
mokraća
mokraćni sustav
nacjepljivanje
nekroza
njega
obrezivanje kopita
odrožnjavanje
operativni zahvat
otpornost
ovce
panleukopenija
papkari
paraziti
parvoviroza
pastuh
pčelarstvo
pčele
perad
perje
pobačaj
porod
potkivanje
povrede
prekomjerna tjelesna težina
preosjetljivost na hranu
pretrage
previjanje
probava
probavni sustav
psi
ptice
puran
rane
razmnožavanje
reprodukcija
ribe
ribnjak
rinotraheitis
rogovi
sanitacija
skraćivanje očnjaka
slinavka
srce
sterilizacija instrumenata
stočarstvo
stočna hrana
stoka
svinje
svinjska kuga
svjedodžba
svježina
šap
štakori
štenećak
TBC
tetanus
trihinela
trihineloskopija
trijas
tuberkuloza
uklanjanje lešina
umjetno osjemenjivanje
upale
uzgoj bakterija
uzgoj virusa
vepar
veterinarska škola
veterinarski tehničar
virusi
virusni peritonitis
vrbanac
zakon o zaštiti životinja
zarazne bolesti
zec
zubi