..

Određivanje svježine mesa

- svježina mesa ispituje se organoleptičkim (senzornim) i subjektivnim (pomoćnim) postupcima i laboratorijskim (objektivnim) postupcima
I. Organoleptički – vlastitim osjetilima se ispituju vanjski izgled, konzistencija, struktura mesa, te miris i okus
- odvaja se lopatica od trupa (mayeva proba) da bi ocjenili miris i boju mesa
- treba nadopuniti pokusom kuhanja ili pečenja
II. Fizikalni – boja, bistrina mesne iscrpine, i PH mesa
III. Kemijski – dokaz amonijaka, sumporvodika i biogenih amina u mesu
IV. Biološki – bakterioskopska i bakteriološka pretraga, biološki pokus
V. Histološki postupci – pH mesa zdravih i odmorenih životinja neposredno poslije klanja je blago kiselo 6,8 - 7
- 24 h nakon klanja pH je 5,7 - 6, l (zrenje)
- u mesu zahvaćenom početnim procesima gnjiljenja 6,5 - 7, i više
VI. Bakterioskopska pretraga mesa – uzima se uzorak mesa veličine graha, otisak mesa fiksiramo plamenom i obojimo po gramu
- gledamo brojčano stanje bakterija pod mikroskopom
VII. Bakteriološka pretraga mesa – radimo ju ako postoji sumnja da je zaklana životinja bolovala od zoonoza
- ako postoji sumnja da je zaklana životinja izlučvala salmonele (kliconoša)
- uzimaju se uzorci organa (jetra, slezena, bubreg, srce) mesa, limfnih čvorova i krvi
- uzorci se usitnjavaju, nasađuju na hranjivu podlogu i očitaju rezultati

Oznake

anestezija antibiogram bakterije bik bjesnoća bolesti i poremećaji BSE bubrezi cijepljenje deratizacija dezinfekcija dezinsekcija diabetes mellitus disanje dišni organi divlja svinja divljač dlaka dokumenti enteritis estrus evidencije FIP FIV glodavci goveda hepatitis higijena hrana za ribe hranjive tvari infekciozna anemija inkubator insekti jetra kafilerije kalcivirusna infekcija kastracija ketoza kirurgija kokoš kolike konji kopitari kornjače koronavirusni enteritis kosti kostur koze koža krmiva krv krvarenje krvotok krvožilni sustav kunić kupiranje leptospiroza leukoza liječenje lijekovi linjanje lovište ljuštenje mačja leukemija mačke magarac mastitis meso mikročipiranje miševi mladunčad mlijeko mokraća mokraćni sustav nacjepljivanje nekroza njega obrezivanje kopita odrožnjavanje operativni zahvat otpornost ovce panleukopenija papkari paraziti parvoviroza pastuh pčelarstvo pčele perad perje pobačaj porod potkivanje povrede prekomjerna tjelesna težina preosjetljivost na hranu pretrage previjanje probava probavni sustav psi ptice puran rane razmnožavanje reprodukcija ribe ribnjak rinotraheitis rogovi sanitacija skraćivanje očnjaka slinavka srce sterilizacija instrumenata stočarstvo stočna hrana stoka svinje svinjska kuga svjedodžba svježina šap štakori štenećak TBC tetanus trihinela trihineloskopija trijas tuberkuloza uklanjanje lešina umjetno osjemenjivanje upale uzgoj bakterija uzgoj virusa vepar veterinarska škola veterinarski tehničar virusi virusni peritonitis vrbanac zakon o zaštiti životinja zarazne bolesti zec zubi
 

©2009 Veterinar | by TNB