..

Priprema uzoraka za umjetnu probavu (V)

- Metoda umjetne probave koristi se kada pregledavamo suhomesnate proizvode tj. kada pretražujemo skupni uzorak mišićnog tkiva. Sasušeno meso je nemoguće pregledavati trihineloskopom zato što tkivo otvrdnjava. U tom se slučaju vrši namakanje tijekom nekoliko sati u mlakoj vodi. Ako se postigne potrebno omekšanje uzorak je potrebno pripremiti kako bi se probavio u probavnom soku za to pripremljenom.
- Postupak se odvija u više faza:

1) USITNJAVANJE UZORKA
- kod pregleda sirovog mesa pregledava se najmanje 5 g mišićnog tkiva, a kada se pregledavaju suhomesnati proizvodi onda 10 g
- usitnjavanje ukupnog ili pojedinačnog uzorka vrši se ELEKTRIČNIM APARATOM (mikserom ili homogenizatorom)

2) UMJETNA PROBAVA
- izvaže se l00g prethodnog usitnjenog mišićnog tkiva te pomiješa s 2 litre prethodno probavljenog probavnog soka
- probavni sok se priprema mješanjem 2 litre vode s 10 g pepsina i 16 ml 25% solne kiseline
- kako bi se tijekom probave usitnili djelovi tkiva koristi se magnetska mješalica koja preko grijaće ploče zagrijava sadržaj
- ovaj postupak traje 30 min

3) SEDIMENTACIJA
- nakon završene probave sedimentira se sadržaj u istoj posudi tijekom 30 min nakon čega se odvoji gornja polovina sadržaja
- ostatak se procijedi kroz sito
- neprobavljeni ostatci zaostaju na situ, dok oslobođene trihinele nesmetano prolaze
- filtracija se vrši u prikladne posude za sedimentaciju koja traje 30 min
- nakon isteklog vremena odpipetira se supernatat te se sediment pregledava u graviranim Petrijevim zdjelicama
- u ovoj je fazi prikladno i centrifugiranje
- Sediment se pregledava pod svjetlosnim mikroskopom ili graviranim Petrijevim zdjelicama. Prilikom mikroskopiranja pažnju treba obratiti na Iičinke zavijene u obliku broja 6, u obliku spirale, u obliku broja 8 ili potpuno ispružene. U slučaju pozitivnog nalaza postupak umjetne probave ponavlja se s istim uzorcima. Poslije svakog postupka probave sav pribor treba temeljito oprati.

Oznake

anestezija antibiogram bakterije bik bjesnoća bolesti i poremećaji BSE bubrezi cijepljenje deratizacija dezinfekcija dezinsekcija diabetes mellitus disanje dišni organi divlja svinja divljač dlaka dokumenti enteritis estrus evidencije FIP FIV glodavci goveda hepatitis higijena hrana za ribe hranjive tvari infekciozna anemija inkubator insekti jetra kafilerije kalcivirusna infekcija kastracija ketoza kirurgija kokoš kolike konji kopitari kornjače koronavirusni enteritis kosti kostur koze koža krmiva krv krvarenje krvotok krvožilni sustav kunić kupiranje leptospiroza leukoza liječenje lijekovi linjanje lovište ljuštenje mačja leukemija mačke magarac mastitis meso mikročipiranje miševi mladunčad mlijeko mokraća mokraćni sustav nacjepljivanje nekroza njega obrezivanje kopita odrožnjavanje operativni zahvat otpornost ovce panleukopenija papkari paraziti parvoviroza pastuh pčelarstvo pčele perad perje pobačaj porod potkivanje povrede prekomjerna tjelesna težina preosjetljivost na hranu pretrage previjanje probava probavni sustav psi ptice puran rane razmnožavanje reprodukcija ribe ribnjak rinotraheitis rogovi sanitacija skraćivanje očnjaka slinavka srce sterilizacija instrumenata stočarstvo stočna hrana stoka svinje svinjska kuga svjedodžba svježina šap štakori štenećak TBC tetanus trihinela trihineloskopija trijas tuberkuloza uklanjanje lešina umjetno osjemenjivanje upale uzgoj bakterija uzgoj virusa vepar veterinarska škola veterinarski tehničar virusi virusni peritonitis vrbanac zakon o zaštiti životinja zarazne bolesti zec zubi
 

©2009 Veterinar | by TNB